вівторок, 16 листопада 2021 р.

Як виховати в дитині толерантність

16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності, запроваджений у зв'язку із ухваленням ЮНЕСКО у 1995 році Декларації принципів терпимості, в основу якої закладено положення, проголошені в Загальній декларації прав людини. Для того, щоб наші діти толерантно відносились до оточуючих, в них треба формувати уявлення про це поняття  з раннього віку. Найпростіший і найдієвіший способи це: читання повчальних казок і демонстрація власного прикладу, в конкретних чи *змодельованих ситуаціях ( *видуманий випадок, який супроводжується бесідою з дитиною, під час якої використовують такі питання : " Як би ти вчинив ?", " Як на твою думку потрібно діяти?" і т.ін.)

Для наймолодших читачів ми можемо запропонувати як різноманітні збірки народних казок, так і твори дитячих авторів, повчального змісту

 
Для школярів середнього віку і підлітків, в нашому відділі є багато цікавинок, про повагу до ближнього, зокрема:

У центрі сюжету роману «Хлопчик у смугастій піжамі» – 9-річний Бруно, який разом зі своєю родиною мусить переїхати з Берліна в інше місце, де його батько заступить на службу. Новий дім не подобається Бруно, тут часто смердить димом, а краєвид за вікном дивний: ферма, на якій живуть сумні чоловіки у смугастих піжамах. Єдина його розрада – спілкування з хлопчиком з цієї «ферми». Але з ним навіть не пограєшся, адже він – за колючим дротом.                      
Рікі та дороги, Марк Лівін (2017)

Чотирнадцятилітній Матвій, хлопчик із синдромом Асперґера, втікає до лісу, щоб знайти себе. Прагнучи порозумітися з власним «я», він розповідає про свої почуття, сім’ю, світ, який водночас розбився на друзки, як тарілка. І про неймовірного друга — рудого собаку із чорною лапкою, купою історій і специфічним почуттям гумору. Розповідає про свої вподобання і тривоги. І про те, що рідні можуть помирати двічі… Це важлива і вкрай потрібна книжка про вміння приймати інакшість людей і про любов. Книжка про усвідомлений біль і неусвідомлені страхи, про раз і назавжди визначені правила і про час, коли їх варто порушити.
 Поліанна, Елінор Портер (2019)

Захоплива книжка про янгольську дівчинку, що її батько навчив дякувати за все Богові та людям, шукати навіть за найнесприятливіших обставин у житті тільки позитивне та хороше. Змінюючись сама, головна героїня завдяки невичерпному оптимізму й життєрадісності змінює довкола себе і людей, і світ. Мало кто щнає, але в цієї книжки є продовження – «Поліанна виростає». В ній Поліанна вже виросла, але так само залишилася сонячною дівчинкою з невичерпним джерелом оптимізму й радості у своєму серці. І нехай тепер їй доводиться часом вирішувати недитячі проблеми, Поліанна знаходить нових друзів і далі вірить, що все буде добре.

Бібліотека має для вас багато хорошої літератури, яка допоможе у вихованні

Ці, та інші повчальні твори, дуже допоможуть Вам пояснити дитині, що толерантність у сучасному світі- це необхідна якість для вихованої і освіченої особистості!❤

Немає коментарів:

Дописати коментар