понеділок, 7 лютого 2022 р.

7 доведених причин, чому так важливо читати паперові книги:

 


1) Ви засвоюєте більше інформації:

Згідно з дослідженням італійських учених, результати якого були представлені світовій спільноті у 2014 році, читання з паперу сприяє кращому засвоєнню інформації. Крім того, книга забезпечує повне занурення в сюжет, тоді як електронний текст такого ефекту не дає. Фахівці вважають, що це може бути безпосередньо пов'язане з тактильними відчуттями. Простими словами, можливість доторкнутися до красивого видання, оцінити кількість вже прочитаних сторінок, відчути їх вагу і обсяг, мотивує на детальне знайомство з твором набагато більше, ніж будь-який, навіть найзручніший гаджет.

2) Ви краще запам'ятовуєте сюжет:

Дослідження проведене у Великій Британії, показало, що діти віком від трьох до п'яти років набагато краще розуміють суть історії, якщо вона була прочитана ними не з електронного, а з паперового носія. Схожий експеримент повторили і з дорослими: група студентів була розділена на дві частини, одні читали художню розповідь через спеціальну програму, інші — у звичайнісінькій книзі. Результати виявилися приголомшливими: друга група змогла майже повністю, включаючи найдрібніші деталі, відтворити сюжет.

3) Ви бережете зір:
Враховуючи, що в сучасних реаліях більшу частину часу ви проводите перед комп'ютером або смартфоном, навантаження на очі можна назвати критичним. Сухість слизової оболонки, почервоніння, печіння - це лише мала частина симптомів, що виникають при читанні з монітора. Опитування майже п'ятиста студентів зі світових університетів показало, що половина учнів відчуває постійне відчуття дискомфорту в очах після переходу з паперових носіїв на електронні.

4)Ви позбавитесь проблем зі сном:
Ось уже який рік фахівці з різних країн повторюють те саме: засипати в обіймах зі смартфоном шкідливо. І ось у чому: головний ворог гормону сну — мелатоніну, який виробляється в абсолютній темряві, — синя частина спектра світлових хвиль. Саме їх випромінюють всі екрани. Паперові книги, навпаки, сприяють покращенню сну. Проблеми, стрес, втома? Про все це легко забути, поринувши в інші світи, без шкоди здоров'ю.

5) Ви не відволікаєтесь:
 І йдеться тут не тільки про електронні книги з виходом в інтернет, але й про будь-який інший гаджет, де ви успішно встановили додаток для читання. З одного боку, можливість швидко знайти у всесвітній мережі незрозуміле слово, історичний факт чи будь-яку іншу інформацію, пов'язану з твором, — величезна удача. З іншого боку — подивитися щось одне не виходить ніколи. Ну, хіба що ви людина із залізною волею і справді здатні клікнути лише за необхідним посиланням.

6) Паперові книги дарують радість:
Недавнє опитування студентів зі США, Словаччини, Японії та Німеччини показало, що 92% респондентів віддають перевагу паперовим виданням, тому що їх можна... доторкнутися. Зокрема підлітки зі Словаччини стверджують, що їм подобається запах книг. І це не дивно: виявляється, згодом лігнін, який входить до складу паперу, починає випромінювати аромат ванілі. Так що понюхати стару книгу - це майже те саме, що насолодитися ексклюзивним парфумом або смачним десертом.

7) Ваші діти вирішать проблеми із навчанням:
 Дивно, але факт залишається фактом: що більше книжок у домі, то легше дитині дається навчання. Згідно з опитуванням, проведеним у сорока двох країнах, діти, які читають крім шкільної програми, набагато легше справляються з іспитами та контрольними роботами. Крім того, дослідники вважають, що наявність великої кількості красивих, яскравих книг у будинку змушує дитину сприймати читання не як обов'язок, бо як приємну забаву, гру. А тим часом грати завжди хочеться набагато більше, ніж корпіти над уроками.

Сподіваємось, що ця інформація буде дуже корисна для наших маленьких читачів, і їх рідних!

👪




Немає коментарів:

Дописати коментар